19
zo, sept

Politiek & Maatschappij
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

0475 Roermond Maatschappij – Onlangs kwam een groepje Roermondenaren bijeen bij het Stadhuis in Roermond, om een zogenaamde die-in te houden, als onderdeel van een landelijke actie.

Tijdens het luchtalarm vielen ze symbolisch neer. Dit doen ze omdat ze vinden dat het luchtalarm allang geen oefening meer is, verwijzend naar de toenemende opwarming van de aarde, vervuiling en biodiversiteitsverlies.

In hun speech riepen ze de gemeente op om de klimaat noodtoestand uit te roepen, zodat er erkenning wordt geven aan de urgentie en omvang van de klimaat- en ecologische crisis. Daarnaast willen ze dat er een burgerberaad wordt georganiseerd om tot gedragen oplossingen te komen.

“Lobby eruit, burgers erin” is een van hun slogans. De speech was, niet geheel verrassend door de gedeeltelijke lockdown, gericht aan een leeg plein. “Dit voelt best ongemakkelijk, als roepen in de woestijn.
Symbolisch ook. De alarmerende uitkomsten van onderzoeksrapporten die klimatologen en ecologen de laatste decennia regelmatig uitbrengen, lijken ook aan een leeg plein gericht. De overheid handelt steevast niet naar de kennis die er is en de urgentie van de situatie”, aldus Carolien Caspers.

Komende woensdagavond spreekt Extinction Rebellion op het sprekersplein, georganiseerd door de gemeente Roermond, om hun standpunten en zorgen te uiten.

Bron: Roermond Nieuws Rob Hompe 

Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.